Πατήστε στη δεξιά στήλη, στα εξώφυλλα, για να διαβάστε τo κάθε τεύχος ξεχωριστά.

Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί όλα τα άρθρα και πολύ περισσότερο τα άρθρα του αείμνηστου «Δισολύμπιου»

που ήταν γραμμένα σε πολυτονικό.

Η ιεροτελεστία της ΑΝΟΙΞΗΣ (editorial)


Καμία άλλη εποχή, στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, δεν έχει υμνηθεί τόσο πολύ όσο η Άνοιξη.

Γιατί καμία άλλη εποχή δεν κατάφερε να εμπνεύσει με διαστάσεις πλήρους έντασης και τραγωδίας τους δημιουργούς της.

Απο την αρχαία εποχή μέχρι τις μέρες μας, η Άνοιξη και ότι αυτή συμβολίζει με την αναδημιουργία της πλάσης και των ιδεών, με την ανάσταση του κόσμου και του έρωτα, σηματοδότησε το νέο που έρχεται, την πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο, την εγκατάλειψη της μιζέριας και την ελπίδα που τόση ανάγκη έχει ο κόσμος.

Η γενεαλογία των εποχών άλλωστε, είναι συνyφασμένη με τον κύκλο ζωής του ανθρώπου. Γέννηση και θάνατος. Αρχή και τέλος. Γιατί το τέλος είναι η αρχή της αρχής. Εκεί που όλα σκοτεινιάζουν και το φως χάνεται μέσα στα θλιβερά μπουντρούμια της πολιτικής, της ζωής, του έρωτα, εκεί που τα εφιαλτικά πλοκάμια τυλίγουν την τελευταία ανάσα, εκεί στο τέλος, γεννιέται η εκτυφλωτική λάμψη, ο ζωοδότης ήλιος, το ανέσπερο ποτάμι της ελπίδας.

Αυτή τη χαρά, τη δημιουργία, την ανάταση θέλουμε να μοιραστούμε και να μεταδώσουμε στους αναγνώστες μας. Στους ανθρώπους που παλεύουν με τα καθημερινά τους προβλήματα. Σ’ αυτούς που γίνονται δέκτες των πιό άθλιων ειδήσεων του κόσμου, που πατάνε το κουμπί της τηλεόρασης να ξεφύγουν για λίγο και βομβαρδίζονται με πολέμους, δολοφονίες, νέα οικονομικά μέτρα. Στα παιδιά που ψάχνουν μια θέση στον ήλιο και τους γονείς που αγωνιούν για το Αύριο. Στους εργαζόμενους που πρέπει να εξασφαλίσουν τον επιούσιο της οικογένειας. Σ’ όλους αυτούς που ψάχνουν και ψάχνονται, είναι αφιερωμένες οι επόμενες σελίδες.

Απ’ την "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του ανεπανάληπτου Γιάννη Ρίτσου, μέχρι την "Χαμένη Άνοιξη" του Τσίρκα ή ακόμα και την ηρωϊκή έξοδο του Μεσολογγίου, το ζητούμενο είναι το ίδιο :

Η αέναη αναζήτηση της Αλήθειας και της Αξιοπρέπειας.

Η εποχή αυτή προσφέρεται για απολογισμούς, προγραμματισμό και συγκρίσεις.

Κλείστε τον διακόπτη της μνήμης και θα αισθανθείτε την ασύγκριτη διαφορά.

Γιατί όσα συμβαίνουν είναι μέσα μας κι ότι γεννιέται βγαίνει απ’ τα σπλάχνα μας.